Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Vuk Jeremić: Srbija 2018. potpisuje sporazum i Kosovo ulazi u UN

Srbija je planirala EK da pošalje pismo sa nizom pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je u Pressingu na N1 televiziji da su rezultati vlasti u Srbiji po pitanju Kosova poražavajući.

– Dali su jednu po jednu stvar, a ništa nisu ispregovarali, a 2018. dobiće na potpisivanje sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, na kom će imati paragraf koji će im omogućiti stolicu u UN, što je jedino ostalo.

Govoreći o Kosovu, kaže da je od 2013. do danas način na koji se vlast u Srbiji odnosila prema tako važnom pitanju donijela poražavajuće rezultate.

Slične vijesti

– Jedna po jedna ingerencija je na severu, kroz dosta netransparentan način predavana, bez da sam ja primetio da je bilo šta dobijeno zauzvrat. Režim ih je potpuno ponizio tjerajući ih da uđu u vladu sa Haradinajem, danas da sudije polažu zakletvu pred Tačijem – kazao je Jeremić.

Kaže da bi on apsolutno radio drugačije.

– Ovo je prvi put u međunarodnim odnosima da se stvari implementiraju dok se sve ne ispregovara… Ovako kako su pregovarali, dali su jednu po jednu stvar, a nisu ispregovarali ništa i 2018. dobiće stvar na potpisivanje – sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, na kom će imati paragraf da Srbija i Kosovo neće jedna drugu blokirati u međunarodnim institucijama, a to direktno vodi stolici Kosova u UN i to je jedino ostalo da im predaju… A zauzvrat neće dobiti ništa, samo to da Marko Đurić može da ode na sever Kosova i da pred dnevnik pozove predsednika da mu viču Aco, Srbine.

Po mojim saznanjima, predsjednik Vučić je predložio američkoj strani ideju o podijeli Kosova, koja nužno nije najgore rješenje, ali je uradio to na nestručan način, bez pripreme, na neadekvatnom nivou i to je potpuno zacementiralo američku stranu – navodi Jeremić.

Srbija je planirala EK da pošalje pismo sa nizom pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti. Predsjednik Vučić izjavio da na zahtjev Španije, Srbija ipak to pismo neće odnijeti u Brisel, smatra Jeremić.

Komentarišući to, kaže da je brzo poslije izjave da će pismo biti odnijeto u Brisel njega pozvao jedan od funkcionera iz Španije i rekao da će morati zvanično da reaguju.

– Ta priča o tom pismu nije imala nikakav efekat, to je rađeno zbog performansa i zbog toga kako će da izgleda pred kamerama, a nanijeli smo direktan udarac Španiji, koja danas na Srbiju gleda drugačije, kao na “lutajući metak – ocjenjuje lider Narodne stranke.

Na pitanje šta misli o regionalnoj politici koju vodi Srbija, kaže da je njeno oličenje diplomatski skandal u Makedoniji.

– Kad povučete cijelo osoblje ambasade to je u diplomatiji, korak pred rat – naglašava Jeremić.

Prema njegovim informacijama, nakon toga, kako kaže, cijela komanda NATO je bila na alarmu. Čovjek koji je to naredio, a to je naredio iz ličnog hira, nije znao šta se dešava u takvim okolnostima, isto kao i s pismom o Španiji, rekao je Jeremić.

– Sa takvom vrstom doživljavanja regionalne politike, nećemo daleko dogurati – poručio je Vuk Jeremić.

Izvor Agencije Bosna Post
Comments
Loading...