Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Uspiješan početak grejne sezone u Bijeljini: Topli radijatori u svim stanovima

Građani poručuju da je, iako su visoke temperature posljednjih dana, potrebno grijanje stanova u jutarnjim i večernjim časovima.

Bijeljinska Toplana uprkos dugovanjima korisnika, koja su dostigla blizu 200.000 KM, uspijela je da prikupi novac i obavi neophodni remont kotlovnice i nabavi ugalj.

Iz ovog preduzeća navode da su uspiješno počeli grejnu sezonu te su i zbog hladnih dana početkom oktobra obradovali građane toplim radijatorima. Građani Bijeljine zadovoljni su uslugama gradske toplane, iako poručuju da bi cijena grijanja trebalo da bude povoljnija.

Vršilac dužnosti direktora Toplane Mladen Krasavac kaže da je sistem toplovoda uglavnom dotrajao, ali da na početku nove sezone nema ozbiljnijih problema niti većih kvarova na mreži.

Dodaje da su neposredno pred početak sezone uspijeli da zamijene dotrajale cevi toplovoda.

“Rekonstruisali smo dio magistralnog toplovoda u Ulici Majora Dragutina Gavrilovića u dužini od 160 metara. Ova dionica stara je više od 40 godina i bila je najčešći uzrok prekida i zastoja u isporuci toplotne energije. Ovi radovi su sa 200.000 KM finansirani iz budžeta grada”, rekao je Krasavac.

Dodaje i da je provedena procedura za izbor dobavljača i isporuku energenta za cijelu grejnu sezonu te da je obezbijeđena zaliha uglja na depou.

Zadovoljan izvedenim radovima na sanaciji dotrajale distributivne mreže je i poslovođa Stevo Mikić.

“Urađen je redovni remont, a završeni su i poslovi koji bi trebalo da omoguće kvalitetnu i redovnu isporuku toplotne energije. Radove izvodimo sopstvenim snagama, pa bilježimo i značajne uštede”, kaže Mikić.

Građani poručuju da je, iako su visoke temperature posljednjih dana, potrebno grijanje stanova u jutarnjim i večernjim časovima.

“Samo da ne bude kvarova u sistemu kad budu minusi. Zima je duga, treba štedijeti i ugalj. S obzirom na starost instalacija, na probleme oko nabavke energenata, dobro je grijanje. Skupo jeste, ali kad se izračuna cijena uglja, drva, peleta, ipak je gradsko grijanje jeftinije, čistije i ekološko zdravije”, kaže stanovnik bijelih solitera Petar Radovanović.

Od prošle zime na gradsko grejanje priključene su zgrade biblioteke i Gradske uprave, a stvoreni su uslovi i za priključenje drugih korisnika u blizini centralnog gradskog trga.

Cijena ostala ista

Cijena grijanja ostala je na nivou prošlogodišnje od 2,75 KM po kvadratnom metru mijesečno za građane, odnosno dvostruko više za poslovne subjekte, u šestomjesečnom obračunu. Građani Toplani duguju 134.000 maraka, a pravna lica još 59.000 maraka.

Comments
Loading...