Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Sjednica NSRS o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

Iz međunarodne zajednice traže potpuno ukidanje, a ne samo suspenziju tog referenduma

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K zakazali su za ponedjeljak posebnu sjednicu Narodne skupštine RS za čiji dnevni red je planirano pitanje suspenzije najavljenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Referendumsko pitanje trebalo je da glasi – ‘Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske’.

Iz međunarodne zajednice traže potpuno ukidanje, a ne samo suspenziju tog referenduma.

„Suspenzija referenduma ostavlja ipak mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provedbe nekada u budućnosti”, rekla je za Radio RS ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, komentarišući najavu iz bh. entiteta RS da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH ipak mogao biti suspendiran.

„Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno je potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS-a i tako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti“ – istakla je Cormack.

Analitičari ocjenjuju da je ovim referendumom predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik pokušao pravosuđe spustiti na entitetski nivo, čime bi utjecaj politike na pravosuđe u BiH bio mnogo veći. Opozicija u RS-u nije podržala taj refernedum, ali sada, ironično, pozivaju Dodika da ga održi kada je već krenuo u tu avanturu.

Comments
Loading...