Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Plenković uputio pismo Zvizdiću i Junckeru u vezi izgradnje Pelješkog mosta

U toku je javna nabavka i odabir izvođača.

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je pismo zvaničnicima BiH i predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, prenosi agencija Patria.

– Izgradnja Pelješkog mosta trajno je rješenje hrvatskog i evropskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskog koridora pri čemu će legitimni interesi Bosne i Hercegovine ostati netaknuti – napisao je hrvatski premijer Andrej Plenković predsjedniku Evropske komisije te dužnosnicima u BiH, javlja HINA.

Kako je preneseno iz ureda hrvatskog premijera, u pismu Jean-Claudeu Junckeru Plenković je pisao o “svemu što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom”.

Projekt se realizira u konsultacijama s Evropskom komisijom i u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom, podsjetio je.

Ponovio je da Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.

Podsjetio je na važan finansijski doprinos EU koja s 357 miliona eura finansira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj.

Dodao je da je u toku javna nabavka i odabir izvođača.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, Plenković je “podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Denisu Zvizdića”.

– Postignuto je izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svom državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz – napisao je Plenković.

– Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru – stoji u saopćenju.

Plenković je još dodao kako “Hrvatska pruža podršku Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema evropskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava”.

 

Izvor Patria Bosna Post
Comments
Loading...