Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Ljekari u ZDK od jutros u štrajku

Odlučili smo se na štrajk sa teškom mukom. Štrajk nije način na koji se rješavaju problemi, ovo su autohtoni primjeri ovog ovdje podneblja i ovog ovdje mentaliteta gdje su ljekari dovedeni u poziciju da štrajkuju

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine stupio je danas u generalni štrajk u devet kantona, od kojih je u četiri od jutros krenula i obustava rada, a radi nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

Ljekari iz Zeničko-dobojskog kantona započeli su sa obustavom rada jutros u 7,30 sati, a povodom štrajka održana je i konferencija za medije u Kantonalnoj bolnici Zenica kako bi se informisali svi pacijenti i javnost o obimu posla koji će se obavljati u ovoj ustanovi.

Doktor Meho Kovačević, predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica, rekao je kako je dogovor sa Vladom ZDK o potpisivanju kolektivnog ugovora postignut još u septembru ove godine, a da do potpisivanja još uvijek nije došlo.

Slične vijesti

„Odlučili smo se na štrajk sa teškom mukom. Štrajk nije način na koji se rješavaju problemi, ovo su autohtoni primjeri ovog ovdje podneblja i ovog ovdje mentaliteta gdje su ljekari dovedeni u poziciju da štrajkuju. U Rumuniji je vlada ljekarima povećala primanja za oko 300 posto u roku od dvije godine kako bi spriječili odliv ljekara u zemlje EU, jer su za oko dvije godine izgubili oko 11.000 specijalista. Kod nas je bio problem za neko mizerno povećanje koje je trebalo u skladu s mogućnostima biti programirano u roku od dvije godine, da se isplati i ne ošteti budžet kantona, pa na kraju nije ni to bilo realno izvodivo. Odlazak kolega se nastavlja, vjerovatno će ih biti još više”, rekao je Kovačević.

Objasnio način na koji će Kantonalna bolnica u Zenici, a i druge zdravstvene ustanove pružati usluge pacijentima. Svi pacijenti sa hitnim stanjima bit će tretirani kao da štrajka nema.

„Danas je prvi dan štrajka ljekara cijele Federacije, ZDK i u našoj bolnici. Htio sam samo da vam pročitam neke stvari iz dogovora o poslovima koji se moraju provoditi za vrijeme štrajka, da bi pacijenti bili dobro informirani. Poslovi koji se ne mogu prekidati uključuju sva hitna stanja koja su u medicini poznata, samim tim, to je vjerovatno i najveći dio našeg posla, naš je štrajk deficitaran, jer mi ne možemo dozvoliti da se ugrozi nečije zdravlje zbog bilo čega. Rad i dežurstvo kao redovan rad u vrijeme vikenda i praznika se normalno radi, pružanje usluga za sva urgentna stanja i stanja koja mogu ugroziti život pacijenta za koje je neophodan prijem i specijalistička intervencija, redovan rad i pružanje usluga svim hospitaliziranim pacijentima se rade kao da štrajka i nema, kao i prve kontrole svježe povrede, te kontrole nakon otpusta iz bolnice“, rekao je Kovačević.

 

Izvor Agencije
Comments
Loading...