Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

KFOR: Lokalni izbori na Kosovu protekli u sigurnom okruženju

Izbori su veoma važna prilika za Kosovare da oblikuju svoju budućnost kroz demokratski izborni proces

KFOR je razvio konkretan plan sa ciljem da izvršava svoje zadatke čvrsto, pažljivo i nepristrasno, razmještanjem širom Kosova više od 2.020 vojnika, 300 vozila i 5 helikoptera, navodi se u saopštenju.

Na Kosovu je situacija u nedelju, na dan lokalnih izbora, bila mirna i njome su dobro upravljali svi učesnici, ocijenjeno je danas iz KFOR-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

KFOR je “u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz rezolucije Savijeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija 1244”, doprinjeo održavanju sigurnog i bezbijednog okruženja, kao i slobode kretanja, stalnim nadgledanjem situacije u uskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom, Misijom OEBS-a, Kosovskom policijom i EULEX-om.

“KFOR je razvio konkretan plan sa ciljem da izvršava svoje zadatke čvrsto, pažljivo i nepristrasno, razmiještanjem širom Kosova više od 2.020 vojnika, 300 vozila i 5 helikoptera, od kojih neki imaju mogućnost medicinske evakuacije. Na poseban zahtijev OEBS-a, KFOR je, takođe, pružio obezbijeđenje osoblju OEBS-a u opštinama na sijeveru Kosova, koje naseljavaju kosovski Srbi”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je KFOR sa svim podređenim jedinicama, međunarodnim i lokalnim bezbijednosnim organizacijama, kao i institucijama na Kosovu, postigao još jedan uspeh.

Izbori su veoma važna prilika za Kosovare da oblikuju svoju budućnost kroz demokratski izborni proces i KFOR vijeruje da slobodni, fer i demokratski izbori odražavaju povijerenje u institucije na Kosovu i volju građana da očvrsnu posvećenost izabranih zvaničnika.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, u polovini od 38 kosovskih opština, među kojima su i svi veći kosovski gradovi, gradonačelnici će biti poznati nakon drugog kruga glasanja za četiri nedelje. U 9 od 10 opština sa srpskom većinom pobedili su već u prvom krugu kandidati „Srpske liste“ koju podržava zvanični Beograd.

Izvor Agencije Bosna Post
Comments
Loading...