Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Katalonija proglasila nezavisnost! A potom španski Senat u Madridu raspustio katalonski parlament i vladu

Predsjednik Katalonije, Carles Puigdemont je nakon proglašenja nezavisnosti pozvao Katalonce da, "svoju zemlju štite na miran, častan i patriotski način"

Skupština Katalonije je većinom glasova usvojila deklaraciju o nezavisnosti i proglasila otcjepljenje od Španije. Za nezavisnost je glasalo 70 od 135 zastupnika, 10 je bilo protiv, dok su dva listića bila prazna. Opozicioni poslanici su iz protesta izašli iz sale prije glasanja.

Hiljade ljudi okupljenih ispred katalonskog parlamenta pozdravilo je odluku o proglašenju nezavisnosti tog španskog regiona. Drugi su na trgovima pratili javni prijenos glasanja i prebrojavanja glasova iz parlamenta.

Istovremeno, u Madridu se na sjednici Senata na kojem Narodna stranka premijera Mariana Rajoya ima aposlutnu većinu – vodi rasprava o suspendiranju autonomije Katalonije.

Inače, ovom koraku Katalonije prethodnio je referendum kojem se odazvalo 43 posto Katalonaca. Referendum je Madrid proglasio ilegalnim, a specijalne policijske snage pokušale su spriječiti referendum koristeći se prekomjernom silom.

U Kataloniji živi 16 posto građana Španjolske, 25 posto španjolskog izvoza je iz Katalonije, ova regije ostvaruje 19 posto BDP Španjolske.

Analitičari upozoravaju da je ovo najteža kriza u Španjolskoj od smrti diktatora Franciska Franka prije 42 godine, kada je zemlje krenula demokratski putem.

Pozivam Katalonce da svoju zemlju štite na miran i častan način

Predsjednik Katalonije, Carles Puigdemont je nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije pozvao katalonski narod da, kako je rekao, “svoju zemlju štite na miran, častan i patriotski način”

“Mi smo zajednica koja uvijek reaguje na miran način. Od ovog momenta ulazimo u eru u kojoj je potrebno da puls zemlje održavamo na najbolji mogući način”, rekao je Puigdemont u obraćanju grupi novinara po izlasku iz Parlamenta Katalonije.

Zamjenik predsjednika Katalonije, Oriol Junqueras je pozvao sve Katalonce da ostanu mirni i da postupaju odgovorno i bez nepotrebnih provokacija.

S druge strane, na ulice Barcelone je izašlo na hiljade pristalica nezavisnosti pokrajine kako bi proslavili odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije.

Ranije danas, premijer Španije, Mariano Rajoy je izjavio da će država pružiti adekvatan odgovor na odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije.

“Pozivam sve Špance i Katalonce da ostanu mirni. Potrebne mjere će biti poduzete na najbolji, neefikasniji i na najprimjereniji način. Država će odgovoriti u potrebnoj mjeri na ovaj postupak koji zasigurno predstavlja nelegitiman čin”, rekao je Rajoy.

Podsjetimo, Senat Španije je odobrio prijedlog Vlade o preuzimanju direktne kontrole nad Katalonijom odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost.

Senat je aktivirao član 155 Ustava o vanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije. Član 155 španskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama. Mjere uključuju i uklanjanje aktuelne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Članovi Senata su sa 214 glasova “za” i 47 “protiv” te jednim suzdržanim, podržali aktiviranje člana 155 Ustava Španije.

NAKON PROGLAŠENJA NEZAVISNOSTI

Raspušten katalonski parlament i vlada

Katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne oko 15 sati nezavisnost Katalonije od Španije, a 40-ak minuta kasnije španski Senat u Madridu aktivirao je članak 155. koji omogućava vanredne mjere u cilju sprečavanja otcjepljenja. Premijer Španije Mariano Rajoy raspustio je večeras katalonski parlament i Vladu.

On je rekao da će ministarstva centralne vlade preuzeti ovlaštenja katalonske administracije.

Rajoy je za 21. decembar najavio izbore u Kataloniji čiji je cilj “normalizacija situacije” u regionu.

On je dodao da je Madrid preuzeo prve korake s ciljem rješavanja situacije u Kataloniji i da će današnje proglašenje nezavisnosti u Barseloni biti proglašeno nezakonitim.

Španski mediji javljaju da je situacija na ulicama najvećeg katalonskog grada Barcelone i dalje uobičajena i da se ne mogu uočiti nikakve vanredne aktivnosti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, kazao da je Španija važan saveznik u sklopu NATO-a.

Velika Britanija je saopćila kako neće priznati odluku o proglašenju nezavisnosti Katalonije od Španije.

U saopćenju iz vladinog ureda su naveli da Velika Britanija ne priznaje, niti će priznati odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije.

“Odluka o nezavisnosti je zasnovana na glasanju koje su španski sudovi proglasili ilegalnim”, navodi se u saopćenju.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet i cjelovitost Španije i ne priznaje proglašenje nezavisnosti Katalonije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas da u potpunosti podržava španskog premijera Mariana Rajoya u vezi sa krizom oko Katalonije.

“Moj stav je uvijek isti. Imam jednog sagovornika u Španiji, a to je premijer Rajoy”, rekao je Macron novinarima tokom posjete Francuskoj Gvajani.

On je dodao da je u Španiji vladavina prava u okviru Ustava. “Rajoy želi da se poštuje Ustav i on u tome ima moju punu podršku”, rekao je Macron.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Cloude Juncker, koji je bio zajedno sa Macronom, rekao je da je važno da se izbjegnu “podjele i frakture u EU”.

Turska smatra da proglašenje nezavisnosti Katalonije nema ustavni legitimitet

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je, vezano za proglašenje nezavisnosti Katalonije od Španije, saopćilo kako takva odluka nema potrebni ustavni legitimitet.

“Izražavamo nadu da se neće ustrajavati na jednostranoj odluci koja nema ustavni legitimitet i koja bi mogla uzrokovati napetosti te da će se naći rješenje u okviru demokratskog sistema i vladavine prava. Smatramo ključnim teritorijalni integritet Španije kao i poštovanje ustava i volje španskog naroda”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako odluka o proglašenju nezavisnosti Katalonije od Španije ne predstavlja korak u ispravnom smjeru.

Također se navodi da odluka Parlamenta Katalonije nije u skladu s Ustavom Španije i njenim zakonima, te ne održava volju većine stanovnika Španije, a ni pokrajine Katalonije.

U saopćenju se još napominje kako Turska nema nikakve sumnje da će vlada Španije, kako se navodi, prijateljske i savezničke zemlje, uspjeti da prevlada i ovaj izazov, naglasivši kako Ankara podržava napore Madrida u tom smjeru.

Izvor Bosna Post
Comments
Loading...