Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Donosimo vam visinu kazni za pojedine saobraćajne prekršaje, od prekoračenja brzine do nenošenja kacige, korištenja mobitela u vožnji

Sve kazne na jednom mjestu

Izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kaznena politika kada su u pitanju saobraćajni prekršaji značajno je pooštrena.

Objedinli smo visine kazni za pojedine saobraćajne prekršaje, od prekoračenja brzine do nenošenja kacige, korištenja mobitela u vožnji, pogrešno parkiranje, upravljanje neregistrovanim vozilom ili pak izazivanje saobraćajne nesreće.

Tako, za razgovor na mobilnom telefonu prilikom vožnje može vam se izreći kazna od 100 KM i jedan kazneni bod dok će vas vožnja pod uticajem alkohola i to od 1,5 promila alkohola u krvi i više koštati 400 KM ali i dva mjeseca bez vozačke i dva kaznena boda.

Ista novčana kazna previđena je i za eventualno odbijanje alkotesta ili pak upravljanje automobilom 30 kilometara na sat više od ograničenja brzine.

Kazna za vožnju djeteta na prednjem sjedištu također je 400 KM kao i za vožnju neregistrovanog vozila. Za ovaj prekršaj je predviđeno i oduzimanje vozačke dozvole u periodu od dva mjeseca kao i dodatna dva kaznena boda.

U nastavku teksta tabelarni pregled kazni koje smo pobrojali a i one koje nismo stigli pomenuti.

Izvor Agencije
Comments
Loading...