Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Članice NATO-a dogovorile formiranje Centra za sajber operacije

Ministri odbrane Turske, Francuske i Italije potpisali su pismo namjere da unaprijede saradnju u cilju razvoja vazdušnih odbrambenih sistema.

Generalni sekretar Sjevernoatlanskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio da su članice Alijance podržale formiranje jake i agilne zapovjedne strukture NATO-a

 

Nakon prvog dana zasjedanja ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu, Stoltenberg je na konferenciji za medije kazao da su članice Alijanse podržale formiranje jake i agilne zapovjedne strukture NATO-a.

“Danas smo postigli dogovor o nacrtu zapovjedne strukture NATO-a”, poručio je Stoltenberg, dodajući da će biti formirane dvije nove komande.

Jedna će biti nadležna za poboljšanje transporta vojnih jedinica u Evropi, a druga za zaštititu pomorskih veza između Evrope i Sjeverne Amerike.

Naglasio je kako NATO treba poduzeti potrebne mjere da bi povećao sajber sigurnost, te istakao kako je u vezi s time dogovoreno da sajber, poput vazdužnog, kopnenog i pomorskog, postane zasebno vojno područje.

Dodao je i kako su saveznici NATO-a odlučili da udruže svoje nacionalne sposobnosti u oblasti sajber odbrane.

Na kraju je napomenuo kako su ministri odbrane Turske, Francuske i Italije potpisali pismo namjere da unaprijede saradnju u cilju razvoja vazdušnih odbrambenih sistema.

“Uvijek s velikim zadovoljstvom podržavamo jačanje saradnje među saveznicima NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Podsjetimo, u Briselu je danas počelo dvodnevno zasjedanje ministara odbrane zemalja članica NATO-a, koje ujedno predstavlja i pripremni sastanak za Samit lidera NATO-a koji će se održati naredne godine, također u Briselu.

Resorni ministri zemalja NATO-a u Briselu će razgovarati i o aktuelnoj krizi vezanoj za sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju, situaciji u Afganistanu te o borbi protiv terorističkih organizacija.

Izvor Agencije
Comments
Loading...