Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Branislav Crnogorac od 2008. krši Zakon o sportu BiH

Inače, Član 73. Zakona o sportu u BiH govori o kontinuitetu sportskih organizacija.

Kada ste u politici ili blizu političara u Bosni i Hercegovini onda možete raditi šta želite, a da vas niko ne sankcioniše, jer imate „dobra leđa“, piše novinska agencija Patria.

Pravi primjer je Branislav Crnogorac, bivši savjetnik Aljoše Čampare (SDA) ministra unutrašnjih poslova FBiH i dugogodišnji prvi čovjek Džudo saveza BiH. Ne umanjujući rezultate koje su neki takmičari zabilježili u ovom sportu, a koje je selektirao Crnogorac, ne amnestira ga činjenica da Džudo savez BiH nije registriran u skladu sa Zakonom o sportu BiH!

Nejasno je kako ovaj savez radi, jer još 2008. godine bili su dužni napraviti reorganizaciju u skladu sa zakonom, ali se to nije uradilo! Čelne ljude ovog saveza ne amnestira ni činjenica da neki drugi savezi također nisu uradili reorganizaciju, a njihov komentar do objave ovog članka nismo dobili.

– Prema podacima kojima trenutno raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH Džudo savez BiH upisan je u Registar udruženja koje vodi Ministarstvo pravde BiH, a na osnovu odredbi Zakona o udruženjima i fondacijama BiH. Dakle, isti prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH nije izvršio reorganizaciju, odnosno nije uskladio svoje normativne akte u skladu sa članom 73. Zakona o sportu u BiH – kažu iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Inače, Član 73. Zakona o sportu u BiH govori o kontinuitetu sportskih organizacija.

– Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine i sportski savezi na nivou Bosne i Hercegovine koji su djelovali do donošenja ovog Zakona nastavljaju svoj rad i djelovanje, s tim što su dužni da u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona reorganiziraju i usklade svoje normativne akte sa odredbama ovog Zakona – stoji u Zakonu o sportu BiH koji je 25. februara 2008. stupio na snagu.

Stručnjaci već duže upuozoravaju da kršenje zakona u svim oblastima ne dopušta da BiH krene naprijed, pa je onda jasno i zašto nemamo većih sportskih uspjeha.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH sugerišu da je Ministarstvo pravde BiH nadležno za pitanja udruženja građana, vođenje registra udruženja građana i da isto treba ažurirati svoje podatke u registru udruženja dva puta mjesečno.

– Priča kako ne postoji sankcija za one koje nisu reorganizirali saveze je za malu djecu. Svi moraju početi snositi odgovornost za svoj rad odnosno nerad – navodi naš izvor iz Ministarstva pravde, dodajući da su svi koji nisu reorganizirali svoje saveze nelegalni.

Izvor Patria Bosna Post
Comments
Loading...