Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Bitcoin prvi put iznad 7.000 dolara

Vrijednost bitcoina proteklih mjeseci je rasla velikom brzinom i samo tokom prošlih sedam sedmica više je nego udvostručena

Digitalna valuta bitcoin u četvrtak je prvi put prekoračila vrijednost od 7.000 dolara, od početka godine vrijednost je više nego usedmerostručena.

Vrijednost bitcoina proteklih mjeseci je rasla velikom brzinom i samo tokom prošlih sedam sedmica više je nego udvostručena.

Vrijednost ove valute je u četvrtak porasla za 9,7 posto te tako dostigla čak 7.445 dolara.

Najnoviji rast vrijednosti ove digitalne valute potakla je vijest objavljena ove sedmice o tome da se najveći operater tržišta finansijskih derivata u svijetu CME Group sprema uvesti terminske ugovore u bitcoinima.

Ukoliko se uzme u obzir današnji rast, agregatna vrijednost bitcoina, odnosno njegova cijena pomnožena s brojem bitcoina u opticaju, premašila je 117 milijardi dolara.

Inače, agregatna vrijednost svih svjetskih kriptovaluta iznosi rekordnih 190 milijardi dolara.

Bitcoin je distribuirana digitalna valuta koja se koristi za prijenos vrijednosti u bitcoin platnoj mreži. Bitcoin se po mnogo čemu razlikuje od tradicionalnih valuta kao što su euro ili dolar. Glavne karakteristike bitcoina kao valute su: bitcoin je digitalna valuta, bitcoin je distribuirana valuta, bitcoin nema centralnu banku, bitcoin je otporan na krivotvorenje i bitcoin nije regulisan.

Izvor Agencije
Comments
Loading...