Bosna Post
za nijansu bolji od drugih

Andrej Plenković: Uvođenjem eura nećemo dobiti europske cijene i hrvatske plaće

"Ne stoje slogani koji upućuju da ćemo dobiti europske cijene, a sačuvati hrvatske plaće, taj mit treba otkloniti", kazao je premijer Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na konferenciji Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB) “Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj” govorio je o strateškim smjernicama, koristima i troškovima uvođenja eura.

Cilj današnje konferencije je pokretanje dugoročne informativne kampanje kako bi se razbile zablude o štetnosti uvođenja eura, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

U svom izlaganju premijer Plenković je poručio kako je njegova Vlada orijentirana proeuropski, te kako to smatra istoznačnim sa prohrvatski.

Istaknuo je kako za Hrvatsku, kao najrecentniju članicu Europske unije (EU), predstoje dva ključna koraka: postati dio Schengenskog prostora tijekom 2019. godine i dio Eurozone.

“Mislim da je realno da godina 2020., godina predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, bude godina u kojoj će Hrvatska, prema našim planovima i namjerama, biti dio onoga što se naziva ERM II”, kazao je Plenković.

Ugovor o pristupanju u EU u siječnju 2012., koji je potvrđen referendumom, podrazumijeva i hrvatsko članstvo u Eurozoni, istaknuo je Plenković te dodao kako je to stvar ostvarenja kriterija, a ne stvar političke odluke.

Premijer je naglasio kako će uvođenjem eura, druge najznačajnije svjetske valute nakon dolara, Hrvatska postati članica užeg i najnaprednijeg dijela Unije.

Izvor Agencije
Comments
Loading...